Trægulve

Lakering af trægulv

Lak giver en slidstærk overflade i mat, halvblank eller blank, der er nem at holde ren og kræver næsten ingen vedligeholdelse, men vedligeholdelse med nye lag lak skal ske, inden det gamle laklag slides igennem. Et lakeret trægulv kan normalt holde i flere år, inden det er nødvendigt at genbehandle.
Hvor mange år afhænger af sliddet, og hvilken type lak der er anvendt. Et lakeret gulv er temmelig modstandsdygtigt over for tilsmudsning og fugt, men vand og spildte væsker bør dog tørres væk.

Oliebehandling af trægulv

Olie kan fås med og uden hvidpigmentering.
Den hvidpigmenterede olie bruges på ludbehandlede lyse træsorter, hvis du ønsker at forstærke det hvide look. Oliebehandling giver en smuk silkemat overflade, der er temmelig modstandsdygtig over for smuds og slid.
Oliebehandlingen giver ikke så stærk en overflade som lak og kræver en del vedligholdelse.

Lud/sæbebehandling af trægulv

Ønsker du, at gulvet skal bevare sit lyse udseende, skal gulvet ludbehandles. Luden hæmmer træets naturlige gulning.

VEDLIGEHOLDELSE AF TRÆGULVE

Vedligehold overfladen inden der opstår en gennemslidning af overfladebehandlingen. Lakerede og olierede gulve skal genbehandles inden lak – eller olielaget er gennemslidt, ellers skal gulvet renoveres ved en afslibning og påføring af en ny overflade. Tilsvarende gælder for lud og sæbebehandlede gulve. For gulve, der kun er sæbebehandlede, vil manglende sæbevask føre til en så stærk tilsmudsning, at kun en afslibning kan bringe gulvet tilbage til det oprindelige udseende.

Sæbe og ludbehandlede gulve skal vaskes 4 – 6 gange med en sæbeopløsning, før det tages i brug. Sæbe – og ludbehandlede gulve skal jævnligt rengøres med moppe eller støvsuges, for at fjerne løst snavs og vaskes jævnligt med en sæbeopløsning af sæbespåner, eller en færdig sæbe. Brug så meget sæbevand til afvaskningen, at gulvet bliver vådt og tør herefter alt vand op med en opvredet gulvklud så gulvet er helt aftørret efter vasken.

Lakerede gulve kan tages i brug dagen efter sidste gang lakering. Lakerede gulve skal jævnligt rengøres med en moppe eller støvsuger for at fjerne løst snavs og vaskes med rent vand eller et ph-neutralt vaskemiddel efter behov. Brug aldrig Ajax, brunsæbe eller lignende. Brug så lidt vand som muligt og vask med en hårdt opvredet gulvklud. Tør gulvet efter med en ren hårdt opvredet klud.

Olierede gulve kan tages i brug dagen efter olieringen. Olierede gulve skal jævnligt rengøres med en moppe eller støvsuges for at fjerne løst snavs og vaskes med rent vand eller en tynd opløsning af et ph-neutralt vaskemiddel efter behov. Brug så lidt vand som mulig og vask med en opvredet klud. Olierede gulve kan også vaskes med et vaske-plejemiddel, der indeholder gulvolie og som derfor tilfører gulvet olie i forbindelse med vask. Gulvet skal have plejeolie 2- 4 gange om året afhængig af slid.